Pszichológiai tanácsadás

Amiben és ahogyan segíteni tudok
 
Pszichológusként az a célom, hogy klienseim segítségemmel tudatosabbak és gondoskodóbbak lehessenek érzéseiket, szükségleteiket és gondolataikat illetően. Életük történéseiben ne elszenvedők legyenek, hanem azok irányításában, alakításában is több kontrollt szerezzenek. A személyiség fejlődése a világhoz történő sikeres alkalmazkodás egyik elengedhetetlen feltétele. Az elakadások és "lelki gubancok" oldásával a személyiség alakulása a saját medrében és ütemében tovább haladhat tovább, a harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb életminőség elérésének érdekében. Senkit nem tudunk megváltoztatni, nem is kell. Sokszor a problémák pont abból fakadnak, az ember teljesen mást kényszerít magára, mint amilyen ő valójában. Viszont fejlődni, a személyiséget gazdagítani mindig lehet és érdemes is. A pszichés vezetésem iránya, hogy a segítségkérő a saját tempójában váljon képessé problémáinak mind önállóbb megoldására, határainak védelmére, érdekeinek és szükségleteinek békés érvényesítésére. Ezekben segítségükre lesznek az alkalmak során elsajátítható új megküzdési stratégiák, önnyugtató technikák, gondolkodási stílusok.

Az alkalmak 50 percesek, közös munkánk feltételeit és kereteit az első alkalom végén együtt állapítjuk meg. Találkozásaink hetente 1, vagy kéthetente 1 alkalom rendszerességűek, a beavatkozás jellegétől függően. Fontos, hogy az egyéni pszichológiai ellátás nem alkalmas sürgősségi állapot, krízis, valamint addikciók (alkohol, drogprobléma) kezelésére!
 
Az alábbi témákkal, problémákkal fordulhatnak hozzám azok, akik fejlődni, változtatni szeretnének:
 • Szorongásos állapotok (pl. állandó aggodalmaskodás, félelmek, OCD: kényszerek, rituálék, betolakodó gondolatok; szociális szorongás, teljesítményszorongás, félénkség, megfelelési kényszer, pánikbetegség, pánikroham, klímaszorongás, egészségszorongás, hipochondria, fóbia, generalizált szorongás, kevert szorongásos zavar)
 • Teljesítménybeli zavarok (pl. alacsony stressztűrő képesség, vizsgadrukk, leblokkolás)
 • Önbizalomhiány, önértékelési zavar, önutálat
 • Alkalmazkodási, beilleszkedési nehézségek, kapcsolati zavarok (pl. agresszió, alárendelődés, megküzdési nehézségek, magányosság, elköteleződési nehézség, határtartás, önfeláldozás, társfüggőség, identitásbizonytalanság, véleménynélküliség, elkerülés) 
 • Evészavarok (túlevés, ételek démonizálása, állandó sóvárgás, túlzott fogyókúrázás, a táplálkozáshoz kapcsolódó rossz viselkedésmintázatok feltérképezése és átdolgozása)
 • Indulatkezelési nehézségek (pl. gyakori veszekedés, túlérzékenység, lobbanékonyság, impulzivitás, határtartási gondok, türelmetlenség, elfojtás)
 • Hangulati problémák (pl. kedvetlenség, irritáltság, gyakori és indokolatlan szomorúság, depresszió, változékony hangulat, motiválatlanság)
 • Alvászavarok (elalvási problémák, éjszakai felébredés, kimerültség, inszomnia) 
 • Viselkedési problémák (pl.  telefonfüggőség, számítógép-függőség, túlzott költekezés vagy kóros fukarság, gyűjtögetés)
 • Munkahelyi élet kihívásai - alkalmazotti, vezetői lét, egyéni vállalkozók témái: kommunikáció, alkalmazkodás, fizetésemelés kérése, önkizsákmányolás, időbeosztás, határtartás, túlóraprobléma, túlterhelődés, munkahelyváltás kérdése, stb
 • Szomatizációs tünetek, "lelki eredetű testi tünetek, testi elváltozás nélkül" (pl. emésztési zavarok, hasfájás, "idegi alapú hasmenés", irritábilis bél szindróma, izzadékonyság, fejfájás, gyakori betegeskedés, vegetatív diszfunkció, funkcionális meddőség, stb.)
  FONTOS: Testi tünetek esetén a pszichológiai vizsgálatokat megelőzően, de minimum azokkal párhuzamosan szükséges a panaszok esetleges szomatikus hátterének tisztázása, háziorvos (szükség esetén szakorvos) felkeresése minden esetben indokolt.
   


Módszereim, eszköztáram
 • Pszichoedukáció: az első állapotfelmérő beszélgetés végén tájékoztatást kap a problémájának valószínűsíthető kialakulásáról, a terápia felépítéséről, működéséről és az esetlegesen szükséges kiegészítő lehetőségekről. Az állapot megbeszélése, a tünetekre hajlamosító, valamint a kialakító és fenntartó tényezők megjelölése történik ilyenkor.
 • Alappszichoterápiás konzultáció: Néhány (1-5) alkalmas konzultációsorozat egyszerűbb, jól körülhatárolt problémákban.
 • Pszichoterápia - Kognitív- viselkedésterápia, sématerápiás eszközökkel: a jelenlegi (tünet)viselkedést irányító mintázatok, sémák oldása viselkedéses és gondolkodási feladatokkal, melyeket aztán a páciens két alkalom között is gyakorolni tud. Ez a fő pszichoterápiás módszerem, a terápia vezérfonalát adja. A páciensek is kedvelik, mert könnyen érthetővé, megfoghatóvá teszi a saját problémájukat, kontrollérzetet és önállóságot biztosít számukra. Feltáró, "sématörő", személyiségfejlesztő és viselkedésmódosító hatással is bír. Az eszköztár a legegyszerűbb, mindennapi problémáktól kezdve a személyiséget mélyebb rétegeiben érintő zavarokig jól használható, a terapeuta feladata a gyakorlatok legpontosabb beállítása, testreszabása a páciens részére.
 • Pszichoterápia - Integratív terápia: módosult tudatállapotban végzett személyiségfejlesztő munka (katathym imagináció, ego-state, hipnobehavior technikák). A szavak számára nehezebben hozzáférhető témák, traumák válnak könnyebben elérhetővé  ezzel a módszerrel. A terápiás hipnózis során egyrészt erőforrásokat mobilizálunk, másrészt öngyógyító folyamatokat indítunk be, amelyek így az alkalom után is kifejtik pozitív hatásukat. A terapeuta feladata a vezetés és az előkerülő tartalmak feldolgozásának és beépítésének elősegítése.
 • Szupportív terápia: kiegészítő terápia más terápia mellett pl krónikus betegséggel élők kísérésére, gyógyszeres terápia támogatására, vagy az életvezetési nehézségek rendezésére.