Hány alkalomra lesz szükség?

"Hogyan csökkenthetném a terápiámra/önismeretemre szánt összeget?" 

Fontos kérdés, amelyek a pszichológust keresőkben felmerülhet és meghatározó szakemberválasztás szempontjából. 

A pszichológiai ellátást nyújtó magánrendelések óradíjasak. Az óradíjának kialakításakor több szempontot vesz figyelembe a szakember (képzettség, módszerspecifikus végzettségek száma, rövid- vagy hosszú technikák használata, tapasztalat, rendelési helyszín, bérleti díj, vállalkozás terhei, stb). A kliensek viszont aktivitásukkal képesek az ülések számát/gyakoriságát ritkítani, ezzel pedig akár jelentősen is csökkenthetik az órák számát, saját költségeiket. 

Az önismereti munkára érdemes egyfajta befektetésként tekinteni. A pszichés problémák hatására az élettér beszűkül, szociális funkciók romlanak, a boldogtalanság érzése mellett a munkabírás is csökkenhet. A pszichés vezetés során a cél a jobb alkalmazkodás és funkcionálás, pontosabb önismeret, stabilabb önbizalom elérése. 
Az önismeret útját járva sok páciens új döntéseket hoz, változtat az életvitelén. Többen
 • munkahelyet váltanak, mely képességeikhez és elvárásaikhoz jobban passzol, vagy előléptetést vívnak ki maguknak (magabiztosabban kérnek magasabb bért, jobban képviselik magukat) vagy elindítják saját vállalkozásukat
 • jobban szabályozzák a munka-magánélet viszonyát (nyugodtabb pihenés, gyakoribb nyaralások, minőségi idő eltöltése a családdal, munkahelyi terhek optimalizálása, feladatok delegálása)
 • rossz kapcsolatokból lépnek ki, vagy nyitottabbá válnak új emberek megismerésére, vagy jobban érzik magukat meglévő párkapcsolatukban, családjuk körében
 • jobban odafigyelnek testük jelzéseire, ésszerűbben használják az orvosi ellátást, egészségtudatosabbak, esetleg sportolni kezdenek
 • leválnak a szülőkről, saját lábukra állnak, elköltöznek otthonról
 • új tanulmányokba kezdenek, továbbképzik magukat, vagy a félbehagyott tanulmányaikat fejezik be.
Ezen döntések legtöbbje gyakran aztán az anyagi helyzet javulásához is hozzájárul. Azonban ezeket döntéseket nem a pszichológus hozza és nem a pszichológus változtatja meg a páciense életét sem. A hangsúly a pszichológusnál megtanultak hasznosításán van. Tapasztalataim szerint azok a kliensek, akik az alkalmak között is aktívan dolgoznak a problémák megoldásán, foglalkoznak az órán elhangzottakkal, felhasználják azokat saját épülésükre, nagyobb léptékben tudnak haladni, mint azok, akik csak "beülnek" az alkalomra, és kívülről várják a megoldást, csak "átfolyatják magukon" az elhangzottakat. Egy biztos: az Ön ritmusában haladunk. A pszichés folyamatoknak, viselkedés és szokások megváltoztatásához idő kell. Valakinek hamarabb megy, valakinek lassabban, ez viszont nem az "ügyességén" múlik. De amit hozzá tud tenni, miért ne tenné meg? Akinek több időre van szüksége, több időt fog kapni. Az én érdekem is az, hogy a kliensem minél hamarabb sajátítsa el a megküzdési stratégiákat, új gondolkodási és észlelési stílust, hamarabb érje el az általa kívánt változást. Minden tudásommal és eszközömmel azon leszek, hogy ez sikerüljön, de Ön helyett nem tudok változtatni! Azt javaslom, hogy dolgozzunk össze, a gyorsabb eredmény elérésének érdekében.

Az alábbiakban olyan, a kliens által végezhető tevékenységeket gyűjtöttem össze, melyek segítségével akár több órát (hónapokat!) is megspórolhatunk:
 • Mentálhigiéné. Érdemes már akkor eljönni egy konzultációra, mikor még egyedül is kezelhetőnek tűnik a probléma, de már diszkomfortot okoz. A "viszonylag korai" segítségkérésnél nagyon gyakori, hogy néhány, vagy akár egy konzultáció is elég, valamint lehetőség van szakember véleményét kikérni a témában - mikor érdemes a helyzettel, vagy problémával komolyabban foglalkozni, különösen igaz ez gyermekek, gyermeknevelési kérdések esetén.
 • Pontos célmeghatározás. Jó, ha a kezdő alkalomra már nagyjából behatároljuk a problémát és a kívánt fejlődési irányt. Ha ez még nincs meg a bejelentkezéskor, az első (néhány) alkalmunk biztosan erről fog szólni.
 • Naplózás, jegyzetelés - az órán és az órák között is. Az elhangzottakat, feladatokat, témákat és saját gondolatait (meg az enyémeket is :)) leírhatja, az óra közben is - én is ezt teszem -, még papírt is tudok adni. Van, aki már füzettel érkezik, amiben a héten felmerült szituációkat, gondolatait és érzéseit gyűjti össze, más a telefonos jegyzetappot nyitja meg. Az írás is egyfajta feldolgozása az érzéseknek, továbbá segíti az alkalom strukturálását is. A jegyzeteket vagy naplót soha nem kérem el, soha nem nézem meg, kivéve, ha Ön ezt kifejezetten kéri.
 • Tudatos önmegfigyelés - önreflexió fejlesztése. A mindennapi helyzetekben különbözőképpen reagálhatunk. Ha a kliens már magától észreveszi a rá jellemző viselkedéses mintázatokat, rögtön nekiállhatunk a probléma elemzésének és a viselkedési alternatívák kidolgozásának.
 • "Házi feladatok" elvégzése. Amennyiben nem végezte el a közösen megbeszélt feladatot, kénytelenek leszünk azt az órán megcsinálni együtt. A házi feladat fontos része az önismereti munkának. Ezek segítik a komfortzónából való kilépést, az alkalmazkodás elősegítését és a változás elindítását, valamint segítik a feldolgozást és az integrációt.
 • A foglalkozáson elhangzott viselkedési alternatívák kipróbálása a gyakorlatban. Ha nem sikerült, azzal is tudunk dolgozni! A próbálkozás mindig több, mint a semmi!
 • Kommunikáció a pszichológussal. Ha nem érti, hogyan működik a foglalkozás/terápia, mit várhat, hogyan fogunk dolgozni, nyugodtan kérdezze meg! Bár én erre mindenkinél kitérek az első alkalmon, mégis, amennyiben marad kérdése, ne szégyellje feltenni. Bizonyos helyzetekben, problémáknál alkalmas lehet a kéthetenkénti időpont is, ekkor azonban még nagyobb a hangsúly az alkalmak közötti aktivitásán.
Ha felkészült, indulhatunk. Szeretettel várom bejelentkezését!