Hány alkalomra lesz szükség?

"Hogyan csökkenthetném a terápiára szánt összeget?" 

Fontos kérdések, amelyek a pszichológust keresőkben felmerülnek, és meghatározóak szakemberválasztást szempontjából. 

A pszichológiai és pszichoterápiás ellátást nyújtó magánrendelések óradíjasak. Az óradíj kialakításában több szempontot vesz figyelembe a szakember (képzettség, módszerspecifikus végzettségek száma, rövid- vagy hosszúterápiás technikák használata, tapasztalat, rendelési helyszín - bérleti díj, vállalkozás terhei, stb.), a kliensek azonban sokszor nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy bizonyos terápiás stílusokban képesek az ülések számát befolyásolni, ezzel pedig akár jelentősen is csökkenthetik a költségeket. 

A terápiára érdemes egyfajta befektetésként tekinteni. A pszichés megbetegedések tüneteiként az élettér beszűkül, szociális funkciók romlanak, a boldogtalanság érzése mellett a munkabírás is csökkenhet. A pszichés vezetés során a cél a jobb alkalmazkodás és funkcionálás, pontosabb önismeret, stabilabb önbizalom és boldogabb élet elérése. 
Ahogyan az évek alatt megfigyeltem, sok páciens a javulása során döntéseket hoz, változtat az életvitelén. Többen
 • munkahelyet váltanak, mely képességeikhez és elvárásaikhoz jobban passzol, vagy előléptetést vívnak ki maguknak (magabiztosabban kérnek magasabb bért, jobban képviselik magukat), vagy elindítják saját vállalkozásukat
 • jobban szabályozzák a munka-magánélet viszonyát (nyugodtabb pihenés, gyakoribb nyaralások, minőségi idő eltöltése a családdal)
 • rossz kapcsolatokból lépnek ki, vagy nyitottabbá válnak új emberek megismerésére, vagy jobban érzik magukat meglévő párkapcsolatukban, családjuk körében
 • jobban odafigyelnek testük jelzéseire, ésszerűbben használják az orvosi ellátást, egészségtudatosabbak, sportolni kezdenek
 • leválnak a szülőkről, saját lábukra állnak, elköltöznek otthonról
 • új tanulmányokba kezdenek, továbbképzik magukat, vagy a félbehagyott tanulmányaikat fejezik be.
Ezen döntések legtöbbje gyakran aztán az anyagi helyzet javulásához is hozzájárul. Azonban ezeket döntéseket nem a pszichológus hozza, és nem a pszichológus változtatja meg a páciense életét sem. A hangsúly a pszichológusnál megtanultak hasznosításán van. Tapasztalataim szerint azok a kliensek, akik az alkalmak között is aktívan dolgoznak a problémák megoldásán, foglalkoznak az órán elhangzottakkal, felhasználják azokat saját épülésükre, hamarabb javulnak és nagyobb léptékben tudnak haladni, mint azok, akik csak "beülnek" az alkalomra, és kívülről várják a megoldást, és csak "átfolyatják magukon" az elhangzottakat. Egy biztos: az Ön ritmusában haladunk. A pszichés folyamatoknak, viselkedés és szokások megváltoztatásához idő kell. Valakinek hamarabb megy, valakinek lassabban, ez nem az "ügyességén" múlik, de amit hozzá tud tenni, miért ne tenné meg? Akinek több időre van szüksége, több időt fog kapni. Hosszú és rövid terápiákat egyaránt vezetek, de az én érdekem is az, hogy a páciensem minél hamarabb jobban legyen, minél hamarabb sajátítsa el a megküzdési stratégiákat, új gondolkodási és észlelési stílust, hamarabb érje el az általa kívánt változást. Minden tudásommal és eszközömmel azon leszek, hogy ez sikerüljön, de Ön helyett nem tudok változtatni! Azt javaslom, hogy dolgozzunk össze, a gyorsabb eredményelérés érdekében.

Az alábbiakban olyan, a kliens által végezhető tevékenységeket gyűjtöttem össze, melyek segítségével akár több terápiás órát (hónapokat!) is megspórolhatunk:
 • Mentálhigiéné. Érdemes már akkor eljönni egy konzultációra, mikor még egyedül is kezelhetőnek tűnik a probléma, de már diszkomfortot okoz. A "viszonylag korai" segítségkérésnél nagyon gyakori, hogy néhány, vagy akár egy konzultáció is elég, valamint lehetőség van szakértő véleményét kikérni a témában - mikor érdemes a helyzettel, vagy problémával komolyabban foglalkozni, különösen igaz ez gyermekek, gyermeknevelési kérdések esetén.
 • Pontos célmeghatározás. Jó, ha a kezdő alkalomra már nagyjából behatároljuk a problémát és a kívánt fejlődési irányt. Ha ez még nincs meg a bejelentkezéskor, az első (néhány) alkalmunk biztosan erről fog szólni.
 • Naplózás, jegyzetelés - az órán és az órák között is. Az elhangzottakat, feladatokat, témákat és saját gondolatait (meg az enyémeket is :)) leírhatja, az óra közben is - én is ezt teszem -, még papírt is tudok adni. Van, aki már füzettel érkezik, amiben a héten felmerült szituációkat, gondolatait és érzéseit gyűjti össze, más a telefonos jegyzetet veszi elő. Az írás is egyfajta feldolgozása az érzéseknek, továbbá segíti az alkalom strukturálását is. A jegyzeteket vagy naplót soha nem kérem el, soha nem nézem meg, kivéve, ha Ön ezt kifejezetten kéri.
 • Tudatos önmegfigyelés - önreflexió fejlesztése. A mindennapi helyzetekben különbözőképpen reagálhatunk. Ha a páciens már magától észreveszi a rá jellemző viselkedéses mintázatokat, már rögtön nekiállhatunk a probléma elemzésének és a viselkedési alternatívák kidolgozásához.
 • "Házi feladatok" elvégzése. Amennyiben nem végezte el a közösen megbeszélt feladatot, kénytelenek leszünk azt az órán megcsinálni együtt. A házi feladat fontos része a terápiának. Ezek segítik a komfortzónából való kilépést, az alkalmazkodás elősegítését és a változás elindítását kognitív - viselkedésterápiában, valamint segítik a feldolgozást és az integrációt az imaginációs módszernél.
 • A foglalkozáson elhangzott viselkedési alternatívák kipróbálása a gyakorlatban. Ha nem sikerült, azzal is tudunk dolgozni! A próbálkozás mindig több, mint a semmi!
 • Kommunikáció a pszichológussal. Ha nem érti, hogyan működik a terápia, mit várhat, hogyan fogunk dolgozni, nyugodtan kérdezze meg! Bár én erre mindenkinél kitérek az első alkalmon, mégis, amennyiben marad kérdése, ne szégyellje feltenni. Bizonyos helyzetekben, problémáknál alkalmas lehet a kéthetenkénti időpont is, ekkor azonban még nagyobb a hangsúly az alkalmak közötti aktivitáson.
A "Hány alkalomra lesz szükség?" kérdésre általában a második-harmadik alkalommal tudok válaszolni, ez függ az Ön alapszemélyiségétől, a problémája jellegétől, és az Ön két alkalom közötti munkájától - nagyon hangsúlyos ez a szempont.
Általánosságban elmondható, hogy 3-10 alkalmas konzultációs sorozat enyhébb-közepes súlyosságú zavaroknál, problémafókusszal, aktív klienseknél elég jó eredményeket hoz. Az erősebb tüneteknél, erősebb szenvedésnyomással rendelkező, emiatt aktívabb pácienseknél  szintén viszonylag hamar, 3-25 alkalom alatt elérhetjük a stabilabb szintet. Komolyabb tünetek esetén, beszűkültebb kiinduló állapotban, illetve személyiséget alapjaiban érintő problémáknál azonban akár 1-2 éves folyamatra is szükség lehet. Amennyiben Önnél a problémája szerint előreláthatólag ennél is hosszabb terápiára kell számítani, azt előre jelzem, mert ilyenkor általában a már csoportmódszerek hatékonyabbak, ezt fogom javasolni.

Mindenki más és más, kérjen személyre szabott információt, szeretettel várom bejelentkezését!