Az első alkalom

Az első beszélgetés - főleg, ha még nem jártak korábban segítő szakembernél, vagy pont azért, mert sajnos már volt ilyen helyzetben rossz tapasztalatuk - sokszor nehéz a kliensek számára. A bejelentkezést általában hosszas gondolkodás, esetleg őrlődés is megelőzheti, ilyenkor felmerülhet az a kérdés is, hogy mi is fog történni a pszichológusnál. 

Röviden összefoglalva: az alkalmunk elején néhány adminisztratív kérdést teszek fel (születési idő, lakcím, stb), ezt követően a kliensem igényeihez igazodva beszélgetünk arról a helyzetről, amivel dolgozni szeretnénk (első alkalommal inkább a jelenlegi problémáról beszélünk, a további találkozásainkon szokott sor kerülni az élettörténetre és a korábbi körülményekre), a végén pedig megállapodunk a célunkról és a kereteinkről. Mindenki más és más. Van, akinek akár 2-3 alkalomra is szükség van, hogy részletesen átbeszéljük a fennálló helyzetet, de törekszünk arra, hogy már az első alkalommal is elindítsuk a változási folyamatot. Az alábbiakban gyakran felmerülő kérdéseket és kétségeket gyűjtöttem össze.

 
"Mit fog rólam gondolni, ha ezeket elmondom?"

Gyakran tapasztalom, hogy a kliensek tartanak attól, mit fogok majd gondolni róluk, mit szólok majd a problémájukhoz. Sokan soha senkivel nem beszéltek még arról, ami nyomasztja őket, vagy korábbi segítségkérésüket (pl családtagoktól, barátoktól) nem érzékelték megfelelően vagy nem értették problémájukat (rosszabb esetben elutasítással reagáltak rá). Fontos tudni, hogy a pszichológusnál történő beszélgetés nem állásinterjú, nem felvételi, nem vallatás, és nem azért találkozunk, hogy kiderítsük, "mennyire normális" az a gondolat, érzés vagy tapasztalat, amivel érkezik. A pszichológus nem ítélkezik. Találkozásunk célja, hogy meghatározzuk, hogyan tudok segíteni és hogyan tudunk együttműködni. Ha szükséges, többet, ha szükséges, kevesebbet kérdezek. Az első alkalmunk végén 10-15 percben vázolom a beavatkozási lehetőségeinket és átbeszéljük a kereteket - ez lesz a szóbeli "szerződésünk". Ez tartalmazni fogja a célunkat (amit a klienssel közösen jelölünk ki), a találkozásaink rendszerességét és az együttműködésünk feltételeit, majd pedig egyeztetjük a következő időpontunkat.


"Mi lesz, ha elsírom magam?" 

Amiről beszél, vagy beszélni fog, érzelmileg megterhelő, ilyenkor teljesen normális reakció a sírás. Nem "kell" kibírni sírás nélkül, az is rendben van, ha nem sír. Az asztalon zsebkendő található. A kényelme érdekében biztosan hagyok időt, hogy folytatni tudja, és az sem baj, ha a beszélgetésünk közben végig sír.


"Feküdnöm kell majd, mint a filmekben?"

Nem, nem kell feküdnie, az alkalmak során mind a ketten ülünk. Választhat, hogy a kanapén kíván helyet foglalni vagy kényelmesebb-e a relax fotel.


"Titokban marad amit itt elmondok?"

Pszichológusként titoktartási kötelezettségem van. Ez nem csak a nálam elhangzottakra, hanem arra is tényre is vonatkozik, hogy hozzám jár, családtagjainak (médiának, kezelőorvosának stb) információt nem adhatok ki arról sem, hogy nálam megjelenése volt. Ez alól csak rendőrségi/bírósági eljárás során hatóság menthet fel, illetve, ha veszélyeztető állapot áll fenn (ön- vagy közveszély), ekkor viszont jelentési kötelezettségem van.

Az alkalmakon elhangzottakat, a keletkezett dokumentációt mindig a legújabb egészségügyi adatvédelmi irányelveknek, GDPR-nak megfelelően kezelem. Az Adatkezelési tájékoztató a konzultációs szobában elérhető.

18 éven aluli kliens esetében a szülőnek gyermeke állapotáról vissza kell jeleznem, a titoktartási kötelezettség betartása mellett. Gyermekkorú személy esetén a gondviselőnek tudomása kell legyen a pszichés vezetésről, fontosnak tartom a rendszeres szülőkonzultációt, serdülőknél a szülőkonzultáción általában a gyermek is jelen van (de a fiatal kérheti, hogy a szülőkonzultáción nem akar részt venni). Veszélyeztető helyzet esetén itt is jelentési kötelezettségem van.


"Hogyan készüljek?"

Érdemes végiggondolni, megfogalmazni a témát/problémát, hasznos a gondolatainkat nagy vonalakban összeszedni. Akár készülhet listával is, ha az segíti. Amennyiben rendelkezik korábbi pszichológiai/pszichiátriai előzménnyel, kérem, hogy a zárójelentést vagy ambuláns lapjait hozza magával. Ha testi panaszait szakorvos "pszichés hátterűnek" vagy "pszichoszomatikusnak" vagy "szomatoformnak" véleményezte, kérem ezeket a korábbi dokumentációkat is hozza el az első alkalmunkra. Kérem, lehetősége szerint érkezzen a megbeszélt időpontban, és csengessen (Eitler Szilvia). Ha nem találná az épületet, hívjon telefonon nyugodtan, de felvenni csak az időpont előtti 10 percben tudom. (Érdemes a Bejelentkezésnél megtekinteni a fényképes tájleírást :) ) Ha késne, kérem, üzenetet írjon, várni fogom.


"Gyermekem miatt kérek segítséget, kinek kell jelen lennie az első alkalmon?"

Általában 10-11 éven aluli gyermek esetén az első alkalommal szülőkonzultáció történik, gyermek nélkül. Ha szükséges, ekkor beszélhetjük meg azt is, hogy a gyermekét hogyan tájékoztassa arról, hogy pszichológushoz jönnek. Gyermek rendelésem átmenetileg szünetel, 16 éves kortól fogadok pácienseket!
Serdülő esetében az első alkalommal általában a fiatallal külön beszélek, a végén, a visszajelzésnél a szülő is jelen van.


"Mikor/hogyan kell fizetnem?"

Az alkalmunk végén, az időpontunk megbeszélése után, a szobában, készpénzben. Egészségpénztárra is tudok számlát adni.

"Hány alkalomra lesz szükség a változáshoz?"

Nem is gondolná, mennyi minden múlik az Ön hozzáállásán, aktivitásán, tudatosságán, többek között a pszichés vezetés hossza is. A témáról bővebben ezen az oldalon olvashat.

Bizalmát köszönöm, szeretettel várom