Relaxáció

"A legcsendesebb erdőben sem találsz nyugalmat, csak ha magaddal viszed." - Zen mondás.

Rohanó világunk erősen próbára teszi az emberi teljesítőképességet, emellett azonban egyre kevesebb idő jut a regenerálódásra. Ez hosszú távon teljesítményünk, egészségünk és életminőségünk rovására mehet, ebbe azonban nem kell beletörődnünk! Az alábbiakban azt a relaxációs technikát mutatom be, mellyel magam is előszeretettel dolgozom.


Az Autogén Tréning egy olyan, széles körben alkalmazható relaxációs módszer, mely a stresszel való megküzdésben segíthet hatékonyan. A stresszkezelési felhasználása mellet számos egyéb területen jótékony hatással bír: alkalmazható kreativitásfejlesztésre, teljesítmény és koncentrációs képesség növelésére, kimunkáltabb önismeret megszerzésére, káros szenvedélyekről (kávé, cigaretta) való leszokás támogatásaként, valamint bizonyos fájdalmak (pl. tenziós fejfájás, menstruációs görcsök) csillapításra, alvás és vérnyomás kiegyensúlyozására, illetve immunrendszer erősítésére is.

A tréning megtanulásához szükséges 12-14 alkalom (heti egy találkozás) során a gyakorló megtanulja kizárni a külvilág zavaró ingereit, így egyfajta önmagára irányuló, passzív figyelemmel hozza létre a pszichés és testi ellazultságot. Mindez a tréningszerű gyakorlás (a találkozások között otthoni gyakorlás is szükséges) során automatizálódik, így idővel bármilyen helyzetben (!) könnyedén alkalmazható. 

Az autogén tréning megtanulására alkalmas mind a csoportos, mind pedig az egyéni tanulási forma. A tréning tanulási szakasza során fontos szerepet kap az élményfeldolgozás, melyben a gyakorló számára segítséget az autogén tréningben képzett szakember nyújt, a technika helyes elsajátítása érdekében elengedhetetlen a vezető szerepe.

Ajánlom az Autogén Tréninget azoknak, akik...
  • hatékonyabban akarnak megküzdeni a mindennapos stresszel, vagy teljesítményt igénylő helyzetekben olyan fokú stresszt élnek át, amely már gátolja az optimális működésüket
  • megelőznék a stressz káros testi és lelki hatásait
  • szeretnék növelni testtudatosságukat, összefüggésben megérteni testi jelzéseiket lelki állapotukkal és fordítva
  • rossz szokásaikat (pl dohányzás) egy egészséges relaxáló módszerrel helyettesítenék
  • növelni szeretnék teljesítményüket, koncentrációs képességüket 
  • szeretnének jobban aludni, kipihentebben ébredni
  • önismereti igényük van, fontos számukra a testi és lelki egészségük is, vagy csak szeretnének minden nap magukra szánni egy kis időt.
   A technika rövidebb, izomfeszítésen (progresszív relaxáció), valamint légzésszabályozáson (légzéstechnikák) alapuló változatait is használom.

   Amennyiben úgy érzi, ezzel a módszerrel közelebb kerülhetne célja eléréséhez, a Bejelentkezés menüpontban megtalálja elérhetőségeimet.