"Baba-mama" konzultáció

A baba-mama konzultáció a kismamának, kisgyermekes szülőnek nyújt segítséget, a gyermek vizsgálata nem minden esetben szükséges, ugyanis a beszélgetés és a megoldás keresése rendszerszemléletben zajlik. /Ez a család, mint egységes, egymásra kölcsönösen ható tagokból álló rendszerként való felfogását jelenti, és feltételezi, hogy a rendszer egyetlen elemének viselkedésváltozása a rendszerben álló további tagok viselkedés változását fogja eredményezni. Azaz: ha a szülő képessé válik a viselkedésének, reakcióinak változtatására, a gyermek/többi családtag viselkedése is változni fog. Hasznos ez akkor, ha a gyermek viselkedése gondot okoz, de ő maga túl pici, vagy nem hajlandó, nem tud részt venni a pszichológiai vizsgálaton, illetve ha a felnőtt családtag (pl domináns/túlságosan segítőkész nagyszülő) számára látszólag nem okoz akkora gondot a probléma, mint a segítségkérőnek./

A konzultáció során a kisgyermekes szülőnek lehetősége van kérdéseit feltenni, megbeszélni nehézségeit, problémáit, esetleges szorongásait a gyermekvárással és gyermekneveléssel kapcsolatosan. Tapasztalataim alapján az önsegítő és tanácsadó könyvek, valamint a jó (és kevésbé jó-) szándékú tanácsok a családból, ismerősöktől sok esetben inkább szorongást és inkompetencia-érzetet keltenek a szülőkben, mely aztán tovább nehezítheti a gyermekkel kapcsolatos problémák megoldását, ördögi kört hozva létre.

Néhány kérdés, amelyekkel gyakran keresnek fel a szülők:
  • "Hogyan nyugtassam meg a gyermekemet?"
  • "Hogyan kezeljem az indulatait, hisztit, viselkedését? Hogyan fegyelmezzem?"
  • "Hogyan fejezzem ki a szeretetemet, hogy ne legyen túl sok/túl kevés?"
  • "Hogyan legyek következetesebb?" 
  • "Gyakran aggódom, hogy valami baja lesz, szeretnék nyugodtabb lenni és élvezni az együtt töltött időt."
  • "Hogyan képviseljem álláspontomat a saját szüleimmel szemben úgy, hogy ne bántsam meg őket, de elérjem a célom?" 
  • "Gyermekemet örökbe fogadtuk, hogyan mondjuk el neki/hogyan segítsünk neki ezt feldolgozni?"
  • "Úgy érzem nem vagyok elég jó szülő"
  • "Kisgyermekem féltékeny a testvérére/új páromra/háziállatra, hogyan kezeljem ezt?" 

Amennyiben úgy érzi, Önnek is segítségére lehetnék a fenti, vagy hasonló kérdésekben, a Bejelentkezés menüpontnál találja elérhetőségeimet.